کودک و طبیعت
کودک و طبیعت
شاید امروز، نگرانی بزرگتر والدین در مورد رشد روحی و معنوی کودکان از لحظهای که به دنیا میآیند تا وقتی به سنین بلوغ میرسند، باشد. این موضوع باعث میشود والدین به سوالاتی چون اینکه تا چه حد برای رشد ذهنی فرزندان خود برنامهریزی کردهاند و آیا این برنامهها به طور آگاهانه و با هدف خاصی صورت گرفته یا نه، فکر کنند. همچنین به مسائل دیگری نیز فکر میکنند.
برای به دست آوردن یک پاسخ کامل به این سوالات، بهتر است دو دسته از کودکان را مقایسه کنیم: یک گروه کودکانی که تجربهی یک دنیای مجازی و مصنوعی را داشتهاند و دیگر گروه کودکانی که با برنامهریزی والدین بیشتر در معرض دنیای واقعی، که یکی از شاخههای طبیعت است، بزرگ شدهاند.
تأثیر طبیعت بر رشد ذهنی کودکان چیست؟
در این بخش، میخواهیم راهکارهایی برای بهبود ارتباط کودکان با طبیعت را ارائه دهیم.
یکی از فعالیتهایی که امروزه، به ویژه در ایران، بسیار مورد توجه قرار گرفته است، گشت و گذار در طبیعت، کوهنوردی و برنامههای گردشگری در طبیعت است.
با توجه به تجربههایی که در زمینه گردشگری در طبیعت کسب کردهایم، به والدین عزیز راهکارهایی را ارائه میدهیم که با آگاهی بیشتر، فرزندان خود را برای شرکت در برنامههای گردشگری در طبیعت یک یا چند روزه همراه سازند.
در مرحله اول، باید شرایط آبوهوایی و ارتفاع از سطح دریا را برای منطقهای که قصد سفر داریم ارزیابی کنیم. معمولاً توصیه میشود کودکان 3 تا 9 سال در مسیرهای هموار با ارتفاع حداکثر 1000 متر، کودکان 9 تا 11 سال در مسیرهای کوهنوردی ساده با ارتفاع حداکثر 2500 متر و نوجوانان 12 تا 16 سال در مسیرهای کوهستانی با ارتفاع حداکثر 4000 متر شرکت کنند.
دلیل ارائه این آمارها این است که کمفشاری هوا بر دستگاه تنفسی کودکان تأثیر میگذارد.
حالا اگر بدون اطلاع و بدون برنامهریزی از ارتفاع یک مسیر کوهنوردی برای فرزندتان بیرون ببرید، حتماً بر روی علائم هوشیاری کودکتان توجه داشته باشید. علائمی ناشی از کاهش اکسیژن در ارتفاع شامل مواردی مانند عدم تعادل، سرگیجه، تنفس مشکل، سرفه و تولید اسپوتم کفآلود، قرمز شدن گونهها در کنار کاهش طیف هوشیاری میباشد.
حالا که با شرایط عمومی سفر با کودکان آشنا شدیم، بهتر است آداب و رسوم سفر با کودک را به او آموزش دهیم.
داشتن اطلاعات زیر میتواند سفر را برای کودک جذابتر کند:
تلاش کنیم که قبل از شروع سفر، مواد غذایی و خوراکیهای متنوعی را برای تمام مسیر آماده کنیم تا برای کودک جذابتر باشد. معم
ولاً مواد خوراکی کم حجم با ارزش غذایی بالا توصیه میشود. در این زمینه، خوراکیهای خشک که اخیراً توسط شرکتهای معتبر تولید میشود، گزینهی خوبی است.
اگر میخواهید کودکان 2 تا 4 سال را با خود ببرید، احتمالاً با مشکلاتی در طول مسیر روبرو خواهید شد. این کودکان معمولاً توانایی راه رفتن در مسافتهای طولانی را ندارند و به سرعت خسته میشوند، این میتواند سفر را برای شما خسته کننده کند. پیشنهاد ما این است که از کولههای حمل کودک استفاده کنید تا بتوانید فرزندتان را در طی سفر با خود حمل کنید. حتی فراموش نکنید که کوله انتخابی دارای استانداردهای لازم باشد
انتخاب پوشش مناسب:
برای سفر در فصول مختلف، به پوشاک مناسب هر فصل نیاز دارید. معمولاً لباسهای مناسب برای کوهنوردی و طبیعتگردی از جنسهای پلیاستر و پلیآمید ساخته میشوند. این انتخاب مواد برای پوشاک کوهنوردی به دلیل خشکشوندگی سریع، مقاومت در برابر سایش و کشسانی بیشتر است. برخی از لباسهای کوهنوردی مهم عبارتند از: بادگیرهای جمعشونده، ویندبریکر، شلوار ترکینگ، پانچو، کاپشن دوپوش و…
یکی از مشکلاتی که والدین برای تهیه پوشاک کوهنوردی برای کودکان مواجه میشوند، تنوع محدود و عدم وجود پوشاک مناسب برای آنها است.
اگر قصد سفر به طبیعت در فصل پاییز با فرزندانتان را دارید، پوشش فرزندتان باید به این صورت باشد: بلوز میکروپلار، شلوار ترکینگ و کفش ساقدار با انعطاف بالا. وقتی تعرق بدن بالا میرود و نیاز به استراحت در طی مسیر دارید، قبل از توقف، پوشیدن بادگیر روی بلوز میکروپلار ضروری است. این کار به جلوگیری از سرمازدگی کمک میکند.
برای جذب توجه کودکان و ایجاد حس رهبری در آنها:
سعی کنید در طول مسیر به فرزندانتان نقش رهبری و مسیریابی بدهید. معمولاً کودکان از این کار لذت میبرند و با انجام آن حس قدرت، هدفیابی، و مسئولیتپذیری را تجربه میکنند. قدمهای کوتاه و آهسته بردارید تا کودکان از همراهی با شما خسته نشوند. به آنها جاذبههای طبیعت را به صورت پرسش و پاسخ آموزش دهید. کودکان از طرح سوال و مسابقه لذت میبرند.
در پایان میتوان گفت کوهنوردی و طبیعت گردی با کودکان سختی های زیادی دارد ولی به مرور زمان, وقتی کودک تجربه های کافی را کسب میکند؛ این امر با اشتیاق بیشتری از سوی شما و او انجام میگیرد. به طور کلی می توان گفت کودکانی که در منزل و تفریحات مجازی مصنوعی دوره ی رشد را پشت سر می گذارند، در آینده با مشکلات زیادی از جمله عدم استقلال، عدم مسئولیت پذیری، دوری از جمع و… مواجه خواهند شد
در پایان میتوان گفت که کوهنوردی و گردش در طبیعت با کودکان چالشهای زیادی دارد. اما به مرور زمان، وقتی کودک تجربیات کافی را به دست میآورد، این فعالیت با اشتیاق بیشتری از هر دو طرف، یعنی شما و او، انجام میشود. به طور کلی میتوان گفت که کودکانی که بیشتر وقت خود را در خانه و تفریحات مجازی سپری میکنند، در آینده با چالشهای مختلفی مانند کمبود استقلال، عدم تحمل مسئولیت، انزوا و… مواجه خواهند شد.